Створено високопрозорий сонячний елемент

Сонячні батареї часто отримують погану славу через те, що псують зовнішній вигляд будинків і підприємств. Проте, ця ситуація може змінитись.

Як розповіли в Тохокуському університеті (Японія), дослідницька група створила високопрозорий сонячний елемент з двовимірним атомним листом. Ці майже невидимі сонячні елементи досягли середньої видимої прозорості 79%, що означає, що їх теоретично можна розміщувати скрізь: у вікнах будівель, на передній панелі автомобілів і навіть на шкірі людини.

Вчені давно намагаються розробити прозорі сонячні батареї, але потрібних матеріалів досі не існувало.

Щоб створити сонячну батарею, команда контролювала контактні бар'єри між оксидом індія-олова (ITO), одним з прозорих провідних оксидів, що найбільш широко використовуються, і моношаром дисульфіду вольфраму. Вони покрили ITO різними тонкими металами та вставили тонкий шар оксиду вольфраму між покритим ITO та дисульфідом вольфраму.

“Спосіб, яким ми сформували сонячний елемент, призвів до того, що ефективність перетворення енергії більш ніж у 1000 разів перевищила ефективність пристрою, який використовує звичайний електрод ITO”, - сказав Тошіакі Като, автор роботи та доцент Вищої інженерної школи Тохокуського університету.

Подробиці дослідження було опубліковано у журналі Scientific Reports.

Група не зупинилася на досягнутому. Вони також вивчили, як їх сонячний елемент може бути розширений для використання у реальній сонячній панелі.

“Ми виявили відповідні зміни у конструкції, необхідні для того, щоб уникнути несподіваного падіння напруги, яке супроводжує збільшення площі пристрою”, - зазначив Като.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Досліджувати Європу можливо з використанням технології кремнієво-германієвих транзисторів

Роботи вчаться виконувати домашні справи, спостерігаючи за людьми